Jarné rastlinky - Podbeľ liečivý - Tussilago farfara
Už ako deti sme zbieravali podbeľ, pamätáte sa ?
Jeho názov napovedá, na čo bude najlepší. Tussis znamená kašeľ, a ago "ženiem", teda niečo ako vyháňač kašľa
Jeho vládnúcou planétou je Venuša, a teda aj princíp je Jin, živel - Voda.
Skoro na jar /od marca do mája/ sa ukážu kvety na šupinatom podzemku, a až po ich odkvitnutí vyrastú listy. ODtiaľ pochádza jeho starší názov "filius ante patrem" - syn pred otcom. Kvietky na noc skláňajú hlávku k zemi, a keDˇprší, neroztvoria sa. Zbierame ich hneĎ ako vypučia, lebo neskôr dozrievajú aj pri sušení. Obsahuje triesloviny, horčinu, fytosteroly, horčinu, stopy éterického oleja, v kvetoch žlté farbivo - xantofyl, niektoré druhy alkaloidov sú mierne rakovinotvorné /pečeň/, preto neužívame veľké množstvá dlhodobo.
Výluh z kvetov sa používa pri ochoreniach hrudníka, bronchitídy, astmy, pri dráždivom, hlienovitom, aj chronickom kašli. Môžeme z nich pripraviť aj tinktúru alebo sirup. MIešame ich s materinou dúškou, omanom pravým, mätou i harmančekom.
Listy majú podobné účinky, naviac sa však používajú vo forme obkladov aj na vredy, zápaly a pomaly sa hojace rany, pretože obsahujú veľa zinku. NIekdy sa miešali s medom a prikladali ako obklady aj na kŕčové žily. V minulosti sa z listov vyrábal rastlinný tabak, používaný pri kašli, ale bol aj súčasťou šamanských zmesí, alebo v kadidle na upokojenie mysli a vyvolanie vízií.
Podbeľové víno bolo rituálnym nápojom na sviatok OStara /jarná rovnodennosť/ pri ktorom sa posvecovali semená pred sadením.
Recept na víno :
2 l kvietkov, 4,5 l vriacej vody, 25 deka sušených pokrájaných hrozienok, 2 pomaranče, 2 citróny, 1/4 litra čierneho čaju.
Kvety zalejeme vriacou vodou a necháme 3 dni postáť, občas premiešame. Potom scedíme do demižónu, pridáme pomaranče, citróny, čaj , cukor, hrozienka a kavsinky. NEchajte týždeň na teplom mieste, a pokračujte ako aj pri žihľavovom víne.
Tabak z podbeľu :
Listy usušíme na teplom mieste, vyberieme z nich stredové rebro, a vkladáme postupne do nádoby, každý list pokropíme zmesou pripravenou z 1 dielu rumu, 3 dielov vody a 1 dielu medu.
Natlačíme na seba a na vrch položíme ako závažie napríklad ťažký kameň. Necháme postáť dva dni, potom vyberieme a nakrájame na kúsky.
- prečítané 4000x
Poslať nový komentár