Kozonoha hostcova

Táto vysoká všaderastúca bylina z čeľade mrkvovitých býva často neobľúbenou v záhradách, kde sa vie rozmnožiť neuveriteľne rýchlo.
Mnohí záhradkári však ani netušia, že množstvom vitamínov, minerálov a liečivých látok predbehne nejednu pracne vypestovanú plodinu. Už v dávnych dobách sa používala ako zelenina, listy na šalát, ako príloha, mladé stonky aj za surova, podzemky a korene ako zelenina do polievky. Staršie listy s príchuťou podobnou petržlenu sa dajú ešte tiež s úspechom využiť.
Na jara sa odporúča na posilnenie i prečistenie organizmu spolu s púpavou a žihľavou.

Pomenovanie dostala podľa tvaru listu, ktorý pripomenul názvoslovcovi otlačok kozej nohy.
Na stanovištiach, kde sa nekosí alebo nepasie doratá až do výšky jedného metra.
Nájdeme ju vo vlhkých listnatých i zmiešaných lesoch, lužných lesoch, vlhkých krovinách, kroviach, vlhkých a tienistých lesných rúbaniskách, na brehoch potokov a riek, v menej obhospodarovaných záhradách a parkoch. Uprednostňuje vlhké miesta v polotieni s pôdou
s obsahom dusíka.

Obsahuje silice, horčiny, triesloviny, organické kyseliny, tanín, prchavý a mastný olej a vitamín C.

Pri vnútornom užívaní /zápar/ - uvolňuje kŕče (napríklad v bruchu), pôsobí silno močopudne, zvyšuje vylučovanie solí kyseliny močovej a chloridov - čo sa s úspechom využíva pri liečbe DNY a reumatických ochorení.
Obklady namočené v náleve /zápare/ urýchľujú hojenie zapálených rán a tiež hemoroidov. Tiež môžeme použiť rozdrvené čerstvé listy, ktoré vo forme obkladov prikladáme na bolestivé kĺby.
Takéto využitie poznáme už z dávnych čias, odtiaĺ pochádza aj druhové meno rastliny : podagra=dna nôh.
Po poštípaní komárom potrieme miesto rozdrveným listom, šťava za pár minút zjemní svrbenie aj opuch.
Pri reume popíjame zápar z kozonohy : 350 ml pred jedlom, pri močových kamienkoch až 500 ml záparu. Takáto intenzívna kúra by však mala trvať le niekoľko dní. Neodporúča sa dlhodobé užívanie.

Recepty:

Omáčka na cestoviny:

Na panvičke opražíme cibuľku na masle, alebo olivovom oleji do sklovita. Pridáme nakrájanú kozonohu a horúcou vodou sparenú žihľavu, 2 strúčiky cesnaku /z medvedieho môžeme a lístky, aj cibuľku/, osolíme, podlejeme troškou vody a peť minút povaríme.
Pridáme kyslú smotanu. Podávame k cestovinám. Podľa chuti posypeme syrom.

Poslať nový komentár

Smajlíci
:-)(giggle):-D(rofl);-):-P:-*(blush):-|:-(;-(:-OB-](clap)(y)(heart)(brokenheart)(hug)(flower)(sun)(cake)(beer)
Nepovinné. Obsah tohto poľa je súkromný a nebude verejne zobrazený.
Úsmev Chichocem sa Veľký úsmev Váľam sa od smiechu po podlahe Mrkám Vyplazený jazyk Bozkávam Hambím sa Mlčím Smútok Plačem Prekvapenie Pohoda Tlieskam Áno Srdce Zlomené srdce Objímam Kvietok Slnko Torta Pivo
  • Webové a e-mailové adresy sú automaticky zmenené na odkazy.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Riadky a odstavce sa zalomia automaticky.
  • Textové smajlíky budú nahradené obrázkovými.
  • K textu môžete pridať obrázok.

Viac informácií o možnostiach formátovania



Autorské práva vyhradené

Vzťahujú sa na vlastné články, hodvábne výrobky a výtvarné diela z iných materiálov.