Svätojánsky orechový likér


Svätojánsky orechový likér je vynikajúci na podporu trávenia i celého organizmu. Poznáme množstvo receptov a liekopisov nielen z dávnych čias, ale i z novšími chuťovými obmenami.

JA mám tiež svoj recept - aj keď robievam väčšinou všetko přiměřene :) Tento rok som sa nechala inšpirovať jednou známou, tak uvidíme ako to dopadne :) Inštrukcie dostávam postupne :)

Orechový liquéére 1 :

Na Jána nazbierané orechy nakrájame na kolieska, vložíme do veĺkého zaváraninového pohára, zalejeme domácou kvalitnou pálenkou, ak nie je, tak vodkou, prípadne niekedy tam dáme aj viac druhov, podĺa ponuky v domácnostiach v rodine. Chichocem sa Niekedy necháme len orechy, niekedy pridáme pár klinčekov, škoricu, zázvor, pár bobuliek borievky, alebo čo nás napadne že by mohlo byť zdravé a spríjemniť chuť :) Lúhujeme 3-4 týždne. NIekedy podĺa Luny môžme vybrať dátum na konečnú "výrobu" likéru. Vtedy scedíme, pridáme lyžičku medu, cukrový sirup, ktorý niekedy pripravím ako karamel. Samozrejme přiměřene - a dávame do fliaš. Môžeme hneď aj koštovať :)

Ale ponúkam na výber zmes rôznych receptov z rôznych kníh a článkov, časopisov i internetu.

Orechový liquéére 2 :

25 nedozretých vlašských mäkkých orechov v zelenej šupke nakrájať na kolieska, 4 klinčeky, kôra z pomaranča, kúsok škorice, 750 ml cukrového sirupu (500 g cukru prevareného s 4 dl vody), 750ml liehu alebo iného čistého destilátu, 250 ml vody.

Umyté orechy nakrájame a vložíme do zaváraninového pohára alebo demižónu so širokým hrdlom. Pridáme klinčeky, škoricu, pomarančovú kôru, zalejeme destilátom , prevarenou vychladnutou vodou a dobre uzavrieme.Postavíme na slnečné miesto a necháme 3-4 týždne stáť. Potom precedíme, pridáme vychladnutý cukrový sirup, premiešame a poprelievame do fliaš. Môžeme tiež hneď začať konzumovať.

Orechový likér 3

V 2 l vodky vylúhujeme 20 zelených orechov, 6 bobuliek nového korenia, 5 klinčekov, po kúsku zázvoru, fenikla, anízu, kúsky puškvorca, kôru z 1/2 chemicky neošetreného citróna, trochu pomarančovej kôry, 10 koliesok puškvorca, kúsok škorice a lusk vanilky, lúhuje sa 14 dní a po precedení sa pridá 1/4 kg cukru.

Orechový likér 4

0-12 zelenych orechov - Orechy trhané od Jána do PEtra, Pavla umyjeme, rozrežeme a dáme do 5 l fĺaše. ZAleje vodkou, alebo pálenkou bez intenzívnej arómy, 1 litrom 50% vinovice, alebo kalvadosu, pridáme 30 dkg cukru, na plátky nakrájaný biocitrón, alebo aj biopomaranč, pridame 3-4 klinčeky, kusok škoricoveho drievka, 1 struk vanilky, /alebo van. cukor/ Necháme macerovať minimálne 40 dni, niekdy nie na priamom slnku, ktore by zničilo mnohé účinky.
Občas pretrasieme, aby sa cukor roztopil a "byliny" lepšie lúhovali.. Čim dlhšie macerujeme, tým je intenzívnejšia chuť, farba i vôňa. Po mesiaci scedíme, nalejeme do fliaš a odložime na tmaví miesto, má dozrievať asi rok.

Likér č 5

S bylinkami a koreninami : V 2 l vodky 14 dní lúhujeme: 12 pokrájaných zelených orechov, 5 g koreńa z omanu pravého, 5 g koreňa z benediktu lekárskeho, 5 g medovky lekárskej, 5 g zemežče, 5 g paliny pravej /artemisia vulgaris/, 5 g nového korenia, 5 g rasce, 5 g klinčekov, kúsok škorice, lusk vanilky.
Scedíme, pridáme sirup z 750 g cukru a 1 l vody a znovu necháme 14 dní macerovať, potom precedíme a uložíme do fliaš.

/nepíšu či môžeme hneď konzumovať Veľký úsmev tak postupne koštujeme :D /

............

Ešte pridám, keď bude viac času, ale môžete sa podeliť aj s vašimi receptami :)

Poslať nový komentár

Smajlíci
:-)(giggle):-D(rofl);-):-P:-*(blush):-|:-(;-(:-OB-](clap)(y)(heart)(brokenheart)(hug)(flower)(sun)(cake)(beer)
Nepovinné. Obsah tohto poľa je súkromný a nebude verejne zobrazený.
Úsmev Chichocem sa Veľký úsmev Váľam sa od smiechu po podlahe Mrkám Vyplazený jazyk Bozkávam Hambím sa Mlčím Smútok Plačem Prekvapenie Pohoda Tlieskam Áno Srdce Zlomené srdce Objímam Kvietok Slnko Torta Pivo
  • Webové a e-mailové adresy sú aicky zmenené na odkazy.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Riadky a odstavce sa zalomia aicky.
  • Textové smajlíky budú nahradené obrázkovými.
  • K textu môžete pridať obrázok.

Viac informácií o možnostiach formátovania



Autorské práva vyhradené

Vzťahujú sa na vlastné články, hodvábne výrobky a výtvarné diela z iných materiálov.